dinsdag 24 november 2009

Oratie John H.A.L. de Jong


Op 10 december a.s. houdt John H.A.L. de Jong zijn inaugurale rede bij de ambtsaanvaarding van de bijzondere leerstoel Language Testing. Deze leerstoel is ingesteld door Pearson plc in Londen, de grootste educatieve uitgeverij ter wereld. Het doel van de leerstoel is onderzoekssamenwerking tot stand te brengen tussen Pearson en de VU. De eerste stap daarin is een aio-project dat volledig gefinancierd wordt door Pearson en dat met ingang van 1 februari 2010 op de afdeling T&C wordt uitgevoerd door Rebecca Present-Thomas.

John de Jong is een van Nederlands meest vooraanstaande deskundigen op het gebied van taaltoetsing. Hij werkte jarenlang bij het Cito, waar hij o.a. verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van de luistertoetsen in de moderne vreemde talen. In 2000 richtte John zijn eigen bedrijf op, Language Testing Services, en sinds 2006 is hij werkzaam bij Pearson als Vice president test development.

Zijn wetenschappelijke belangstelling gaat uit naar de schaling van taalvaardigheid. Hij adviseerde verschillende nationale overheden in Europa en daarbuiten op het gebied van taal- en toetsbeleid; hij is sinds 1991 betrokken bij projecten van de Raad van Europa die o.a. hebben geleid tot de totstandkoming van het Europees Referentiekader, en hij was betrokken bij de ontwikkeling van de Toets Gesproken Nederlands die deel uitmaakt van de Nederlandse inburgeringstoets.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten