woensdag 16 september 2009

CIW-student genomineerd voor scriptieprijs

VU-student Eelco Snip is met zijn afstudeerscriptie "Politieke headlines: clicken of skippen?'' genomineerd voor de Taalunie Scriptieprijs. De scriptieprijs van de Nederlandse Taalunie is bedoeld om studenten in Nederland en Vlaanderen te stimuleren een 'schitterende afstudeerscriptie te schrijven'.

Onder begeleiding van Margreet Onrust en Hennie van der Vliet onderzocht de student Communicatie- en Informatiewetenschappen het verband tussen de taalkundige eigenschappen van politieke headlines en het clickgedrag van online lezers op NU.nl.
Dankzij een stage bij Publistat Mediaonderzoek kreeg hij voor zijn analyse toegang tot alle statistische gegevens van de populaire nieuwssite. Zo kon hij zijn inhoudelijke en semantische analyses van de headlines combineren met gegevens van het aantal 'pageviews' van alle afzonderlijke nieuwsberichten. Eelco concludeert dat politieke headlines met
- affectieve werkwoorden (bijvoorbeeld: 'hekelen' of 'vrezen')
- of bijvoeglijke naamwoorden die een emotie van een politicus uitdrukken (bijvoorbeeld: 'woedend'), bij lezers van NU.nl. de meeste interesse opwekken.

De bevindingen van Eelco, die momenteel werkzaam is als analist bij Publistat Mediaonderzoek, hebben veel aandacht gehad in diverse on-line media, o.a in de Volkskrant, de Nieuwe Reporter en MediaNed. Eelco: "Dat media schrijven over je scriptieonderzoek is natuurlijk ontzettend leuk. Hoewel ik met de analyse van headlines het dagelijkse werk van journalisten heb onderzocht, had ik deze aandacht in eerste instantie niet verwacht. Aardig om te zien is dat de Volkskrant een analyseresultaat direct toepaste in de kop ´Woedende Wilders beste internetkop´. De internetredactie berichtte mij dat het artikel over mijn scriptieonderzoek met enthousiasme werd aangeklikt, een interessant bewijs voor de stelling dat emotie scoort."

De prijsuitreiking vindt plaats op 8 januari 2010.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten