zaterdag 19 december 2009

Studentassistenten gezocht!

We zijn op zoek naar enthousiaste studenten Taalwetenschap en Nederlands die ons willen ondersteunen met het handmatig annoteren van teksten binnen het DutchSemCor project. Het project gaat op 1 februari 2010 van start en duurt een jaar. DutchSemCor is ook uitermate geschikt als onderwerp voor een bachelor- of masterscriptie evt. voor verdere onderzoek.

Heb je zelf interesse of ken je studenten die interesse zouden kunnen hebben, neem dan contact met mij op (a.gorog@let.vu.nl).

donderdag 17 december 2009

Attila Görög, onderzoeker computationele lexicologie

Zoals mijn naam al doet vermoeden, kom ik oorspronkelijk uit Hongarije. Ik woon sinds 2000 in Amsterdam waar ik o.a. de toenmalige Master Lexicologie en Terminologie heb gevolgd. Na het afronden van deze studie heb ik in het werkveld als vertaler en projectmedewerker bij een vertaalbureau ontdekt dat er vraag is naar gespecialiseerde terminologiediensten.Vertaalbureaus hebben behoefte aan een partij die zaken als alignment, termextractie, terminologiebeheer en het bijhouden van vertaalgeheugens overneemt. Deze vier diensten zijn de core business van mijn bedrijf, ExacTerm. Alle kennis, ervaring en contacten die ik tijdens mijn studie en het oprichten van mijn bedrijf heb opgedaan, kan ik inzetten voor twee heel speciale projecten waar ik momenteel binnen de VU voor werk.

dinsdag 15 december 2009

Het leven als Française

Inmiddels zit ik alweer 4 maanden in Frankrijk. In Lille, om precies te zijn. Om maar even goed te beginnen: het is hier super, iedereen die ooit de kans krijgt om een tijdje in het buitenland te gaan studeren: doen!

Ik ben Elise Anker en doe de opleiding Communicatie- en informatiewetenschappen. Vorig jaar heb ik besloten om een semester in Frankrijk door te brengen. In september was het dan eindelijk zover: Au Revoir Nederland! In het begin weet je niet goed waar je aan begonnen bent, helemaal alleen in een vreemde stad waar je niks en niemand kent. Maar dit verandert meteen zodra de eerste colleges begonnen zijn en je wat contact begint te maken. Hier op de universiteit zitten heel veel ‘Erasmussers’ en nu (4 maanden verder) ken ik praktisch iedereen.

Even voorstellen: de student-redactrice

Hallo allemaal!

Ik ben Ratna Marapin en ik ben sinds kort student-redactrice van het blog Taal & Communicatie. Ik ben 21 jaar en studeer Communicatie- en informatiewetenschappen. Mijn 2e major is Engelse taalkunde en door mijn interesse in Engelstalige letterkunde volg ik ook die major erbij. Dit is mijn 4e jaar aan de VU.
Vanaf het begin van mijn studie ben ik betrokken geweest bij de faculteit en heb me ingezet voor de voorlichting. Zo stond ik bij de stand van CIW op de open dagen en heb ik meelopers begeleid. Ik vond het idee om een blog te beginnen voor de afdeling Taal en Communicatie erg leuk en goed. Op deze manier kunnen zowel medewerkers als studenten altijd op de hoogte blijven van wat er gaande is op de afdeling. We behoren niet voor niets tot de afdeling Taal en Communicatie!

                                                               

donderdag 10 december 2009

Kirsten in Flagstaff

Op de derde dag terug op de VU wordt het tijd voor een verslag van mijn buitenlands verblijf. Van begin oktober tot half november ben ik op bezoek geweest bij professor Douglas Biber aan de Northern Arizona University in Flagstaff, Arizona. Ik ging daar naartoe omdat prof. Biber, bekend van zijn onderzoek naar registervariatie m.b.v. multi-dimensionele analyses en zijn werk aan de Longman Grammar, een studie heeft gedaan die veel overeenkomsten vertoont met mijn promotie-onderzoek: hij onderzocht de veranderingen in het gebruik van stance in vier genres, waaronder kranten, in het Engels van 1650 tot 1990 en ik onderzoek de veranderingen in het gebruik van subjectiviteit in Nederlandse kranten en conversaties tussen 1950 en 2002. Stance en subjectiviteit zijn gerelateerde begrippen die beide kunnen worden uitgedrukt door bijvoorbeeld modale werkwoorden (moeten, zullen), modale bijwoorden (waarschijnlijk, gelukkig) en cognitiewerkwoorden (hopen, geloven).

dinsdag 8 december 2009

LOT Winter School

We are pleased to remind you that the upcoming LOT Winter School will be hosted by our faculty and will take place in the period of 11-22 January 2010.

The programme contains 18 courses covering various areas of linguistics. Among the invited speakers are Herbert Clark (Stanford University), Alice Harris (University of Massachusetts), William Snyder (University of Connecticut), Louise McNally (Universitat Pompeu Fabra), Marcus Kracht (Universitaet Bielefeld), Paul Boersma (UvA), Arie Verhagen (Leiden University) and Gerard Steen (VU). In addition to the courses there will be poster presentations on Monday 11 and 18 January.
In the second week of the LOT Winter School the Schultink lecture will be given by Herbert Clark. This event is open for everyone and we hope to see you all on Wednesday January 20
from 7 pm till 8.30 pm in room 10A-04.